Observatoriet - Observatoriekullen

Observatoriet på Observatoriekullen är en vacker 1700-talsbyggnad för astronomisk forskning. Intresset för naturvetenskap växte under 1700-talet. Vetenskapsakademin tog initiativet till byggnaden som ritades av Carl Hårleman.

Den byggdes bl.a. av material som blivit över vid det stora slottsbygget och invigdes 1753. Det nuvarande tornet tillkom vid en ombyggnad på 1870-talet. Taket uppe i tornet kan skjutas undan och därifrån ser man ut i rymden med teleskop. Som kuriosa kan nämnas att Hjalmar Branting började sin bana här som astronom. 1931 flyttade Observatoriets verksamhet ut till Saltsjöbaden. Även Saltsjöbadens Observatorium blev omodernt och idag finns ett nytt observatorium vid Stockholms Universitetet. Amatörastronomerna har sin verksamhet både i huset på Observatoriekullen (Magnethuset) och i Saltsjöbaden. Observatoriet är idag ett mycket vackert och intressant museum med visningar för allmänheten. Hos amatörastronomerna kan man få titta i teleskopet på planeter vilket är en otrolig upplevelse.

Utrustningen i Observatoriet var föråldrad redan på 1800-talet. Men själva platsen har märkts desto mera. På 1860-talet stod ännu den gamla kvarnen Spelbomskan på Observatoriekullens norra sluttning. Den brann 1868. Runt om i Stockholm fanns det kvarnar. Kvarnarna i Tegnérlunden revs 1890. Ångkvarnen Eldkvarn, som brann, är den mest kända. Än idag finns kvarnar kvar som oljekvarnen på Waldemarsudde och Skanskvarn vid Skanstull. Båda är idag muséer. Vid foten av åsen gick den smala Saltmätargatan med sina små kåkar och lagårdslängor. Härifrån sköttes mjölkproduktionen i Stockholm. Människorna som bodde här var oerhört fattiga. Betesfrågan var ju inte enkel. Till att börja med släpptes korna ut i Humlegården men när den gjordes om till park i mitten av 1870-talet fick man ta korna till Timmermansordens område eller Eriksbergsområdet som det heter idag.

Flera kvarters- och gatunamn i området är kopplade till den astronomiska verksamheten som Kv Stjärnfallet, Kv Planeten, Kv Kikaren, Vegagatan (Vega är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Lyran). I parken vid Observatoriet finns en liten staty av polarforskningsfartyget Vega som Adolf Nordenskiöld seglade genom Nordostpassagen 1878 - 79. Originalet står utanför Naturhistoriska Riksmuseet.