Norrtull

Bönderna som kom från Roslagen för att sälja sina varor i Stockholm var tvungna att betala skatt för att komma in i staden.
Norrtullsgatan berättar om Norrtull, den norra tullen, som låg här på 1600-talet

Norrtull
Före mitten av 1600-talet fanns ingen särskild tull för roslagstrafiken, utan alla reste genom Norrtull som inte alltid legat på sin nuvarande plats. En gång var den placerad vid Karlbergsvägen. Så småningom blev detta arrangemang obekvämt för roslagsbönderna och Roslagstullen inrättades.

Norrtullsgatan
1622 beslutades om Lilla tullen, en avgift som bönderna skulle betala för alla "ätliga och slitliga" varor, dvs mat och kläder, som de förde in till staden för att sälja. Vid infartsvägarna till staden uppfördes tullstaket och tullhus. Norrtull låg först i närheten av Hötorget, därefter i trakten av Norra Bantorget och sedan vid Odenplan. 1671 fick den sin nuvarande plats vid Norrtull. Där står två små rödbruna tullhus från 1740-talet väster om utfarten.

Norrtullsgatan var verkligen förr den stora landsvägen. Det fanns en danssalong i Nr 23 och även ett tivoli vid gatan. Krogarna var många. Efter 50 år av populärgata byggdes på 1800-talet, med den tidens syn på arkitektur, den ena stela offentliga byggnaden efter den andra som Allmänna Barnhuset, Borgerskapets Enkehus och Hamburgerbryggeriet. Om Norrtull finns det inte så mycket att säga. De små tullpaviljongerna är förfallna och hela platsen har blivit en trafikmaskin.