Malmgårdarna
Många adelsmän med gods ute på landsbygden, som genom sina ämbeten blivit stockholmare, föredrog att bo utanför stenstaden i mera lantliga omgivningar. De byggde de första malmgårdarna. Dessa "sommarstugor" växte upp, ofta ensligt belägna, men ibland hopträngda som i ett modernt villasamhälle
En av dessa sommarstäder i 1700-talets Stockholm låg i trakten kring Roslagstull. Här hade man sina stora tobaks- och grönsaksodlingar. Av den gamla roslagsstaden återstår idag bergknallen på västra sidan av den lilla dalgången vid tullen. Där ligger fortfarande Paschens malmgård och baron Sparres Bellevue. Ännu omkring 1880 bar trakten kring Roslagstull en prägel av 1700-tal. Vidsträckta trädgårdar dominerade stadsbilden och mot den sparsamma äldre bebyggelsen låg malmgårdarna som Bellevue och Ingemarshof.
"Ofärdens och pestens år 1710 blev det bekantgjort att äreborne och välachtade vinhandlaren i Stockholm, Ingemar Frodbom köpt ödeplatsen och de förfallne dammar vid Roslagstull". Han fick det hela billigt - 200 daler silvermynt (Smt). Det låga priset var satt med hänsyn till att han ålades att underhålla karpdammarna, något som Frodbom nog snarare uppfattade som en förmån än som en besvärlig plikt. Han var nämligen källarmästare på Castenhof vid nuvarande Gustav Adolfs torg. Han hade rätt att tullfritt importera och sälja utländska viner. Dessutom ägde och drev han den gamla krogen Tre Tunnor på Drottninggatan. Han var en högt aktad och förmögen man. När han köpte marken vid Roslagstull var det delvis för att skaffa sig en malmgård och leva ett behagligt sommarliv där. Rud- och karpdammar betydde färsk fisk och det var en delikatess på sommarens matbord.
Vintertid, när sjöar och vattendrag var frysta, fick folk nöja sig med insaltad fisk. Den krog, som från egna dammar kunde erbjuda färsk fisk även vintertid vann stora fördelar. Frodboms egendom, som efter sin ägare fick namnet Ingemarshof hade också växthus, trädgårdar och åkrar som kunde bidra till krogarnas råvaruförsörjning. Dessutom öppnade Frodbom ännu en krog ute på Ingemarshof. Den var under några år, den enda krogen vid Roslagstull. Efter Frodboms död 1725 kom Ingemarshof genom arv och senare köp att passera många ägares händer. Runt 1770-talet ombyggdes Frodboms relativt enkla malmgård till en ståtlig herrgård av dåvarande ägaren, bergsrådet Samuel Sandels, far till Fänrik Ståls berömde general. I slutet av 1800-talet drabbades herrgården av den nya stadsplanen, blev snart kringbyggd av höga kaserner och slutade sina dagar som ett förfallet gårdshus, som brann ned 1906.