Johannes Kyrka

Vi som bor på Odengatan 36 hör till Johannes Församling. Johannes kyrka ligger mitt på den gamla Brunkebergsåsen. (Brunkeberg = brant backe) som delade Norrmalm i två delar, västra och östra malmen.

Man kan anta att Malmskillnadsgatan har fått sitt namn efter att den skillde malmarna åt.
Johannes kyrka i nygotisk stil byggdes 1883 - 1890 efter ritningar av den unge arkiteketen Carl Möller, som även ritade Stefanskyrkan i Vanadislunden. Kyrkan är byggd i rött tegel och är ovanligt hög och smal. Redan på 1600-talet låg här en liten träkyrka. Klockstapeln, som finns idag, byggdes 1692. Kyrkogården har många gamla gravar. "Döbeln vid Jutas", general Carl von Döbeln i Fänrik Ståls sägner, ligger begravd här. På hans gravsten står ÄRA, SKYLDIGHET, VILJA. Det är efter honom som Döbelnsgatan och Jutas Backe har fått sina namn. Till höger om klockstapeln finns ett järnräcke i gräsmattan. Detta järnräcke står runt en gammal brunn.

Intill kyrkan, Johannesgränd 16, ligger den låga, vackra byggnaden Drottninghuset. Detta byggdes på 1680-talet som hem för fattiga. Huset ritades av Mathias Spihler. Det byggdes om under 1700-talet, med karaktären väl bevarad, ljusa välputsade murytor, fönster i murlivet och med triangulära överstycken i fasad. Drottninghuset är uppkallat efter drottning Ulrika Eleonora som skänkte pengar till bygget. I intagningsreglerna från 1721 står det att endast kvinnor kunde få plats. "Fattige officerares, prästers, hederlige borgares och konglige betjäntes änkor och döttrar…". Drottninghuset är fortfarande ett hem för gamla, idag för både män och kvinnor.